Cikjai Blog

ALAMAK ! BABY SAYA SEMBELIT. APA PERLU SAYA LAKUKAN?

 

Masalah sembelit dalam kalangan bayi memang selalu berlaku. Keadaan ini selalunya membuatkan ibu-ibu berasa susah hati. Yelah, ibu mana yang tahan melihat anak menangis sampai merah muka meneran sakit perut?


Bagi bayi yang lebih berusia dan sudah mula makan makanan pejal, simptom-simptom bayi yang mengalami sembelit boleh dilihat bila bayi: 

• Meragam, sakit di bahagian abdomen seperti gastrik
• Abdomen mengeras
• Sakit abdomen yang mengurangkan pembuangan air besar
• Najis bercampur darah, selalunya berpunca dari luka (fisur) rektum yang disebabkan oleh najis yang keras
• Najis sukar dikeluarkan dan bentuk berketul-ketul.

Tanda bayi mengalami sembelit

 

Kesiannya dekat baby dan anak-anak kecil kan?

So, mama papa nak buat apa ni? Kesian tengok si manja asyik merengek je. Kalau time nak membuang ada yang sampai menangis-nangis meneran. Ada ibu bapa yang terpaksa bawak anak ke klinik untuk dapatkan rawatan sebab masalah susah membuang ni. Di farmasi pun ada jual pelbagai ubat bagi mudah najis keluar.

Tapi, parents sebaiknya dapatkan konsultasi doktor atau sesiapa yang bertauliah sebab ada antara ubat ni yang tak digalakkan kerana boleh buat otot dubur jadi tak anjal, sebab kita paksa keluar najis tu dengan ubatkan. Ini nasihat daripada doktor klinik jugak masa anak kedua saya sembelit teruk masa umur dua tahun.

 

Tips untuk mengatasi masalah bayi sembelit

 

Di sini, ada beberapa tips yang ibu ayah boleh cuba untuk atasi masalah bayi sembelit tanpa menggunakan ubat.

Tips 1: Membaringkan bayi lalu menggerakkan kakinya seolah-olah  seperti mengayuh basikal

 

Tips 2 : Banyakkan melakukan aktiviti fizikal, seperti merangkak

 

 

Tips 3: Urut perut bayi dengan pergerakan bulatan mengikut pusingan jam 30 kali dalam beberapa minit.

 

Tips 4: Tambahkan serat dalam makanan bayi

 

Tips 5: Banyakkan memberi jus buahan, tetapi tidak digalakkan memberi selalu kerana khuatir akan menjejaskan pengambilan susu

 

Tips 6: Banyakkan memberi bayi makanan berbentuk bijirin, buah dan sayur-sayuran

 

Tips 7: Bagi bayi minum banyak air masak

 

Tips 8: Gunakan Balm T-Rub dari Tasneem Naturel

Balm T-Rub atau nama lama nya dikenali sebangai Tummy Time amat berkesan untuk masalah perut terutamanya sembelit. Sesuai untuk anak kecil dan juga dewasa. Ia nya tidak panas, hanya sedikit berangin. Dalam balm Trub ni  ada ginger, lemongrass, anise, fennel, juniper dan beberapa lagi essential oils.

Fennel berfungsi untuk mencegah dan melegakan kembung perut. Ia bertindak sebagai antispasmodic yang berkesan di mana boleh mengurangkan kesakitan gastrik dan ketidakselesaan yang berkaitan dengan senak, kembung, loya dan sendawa. Ginger pula mampu merangsang pengeluaran jus gastrik dan air liur yg boleh mmbantu penghadaman. Begitu lah secara sedikit bagaimana T-Rub Balm boleh membantu lancarkan sistem penghadaman dan memudahkan proses pembuangan air sabar.

 

Jom kita layan sedikit testimoni

Sekarang anak dah tiap hari berak. Dah tak perasan pun dia meneran

 

Ibu mengandung juga boleh guna terutama yang lepas besalin. Takut sangat tau nak meneran!

 

Testimoni lain boleh check di sini. Jika berminat untuk mencuba Balm T-Rub ni, ibu ayah boleh wasap sahaja ke 017-2562030 ye. COD sekitar Taiping dan Kamunting. Pos satu Malaysia.

 

Selain itu, semasa anak-anak sakit perut, ibu ayah perlu memastikan jenis makanan yang diberi adalah betul. Seringkali kita tersalah anggap jika anak sembelit bagi makan pisang. Tapi ia sebenarnya salah ya!

Give 4P jika sembelit, Give BRAT jika cirit-birit

 

Facebook0
Instagram
SOCIALICON
SOCIALICON
Follow by Email
YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
0
Your Cart