Cikjai Blog

Anak kena chicken pox kering dalam masa empat hari.

Teringat masa mek Siti kena chicken pox tahun lepas. Orang Perak biasa panggil demam pelentung. Tapi ramai orang panggil cacar air kut ye?

Hari pertama perasan Mek Siti tiba-tiba naik bijik-bijik kat kepala

.

Dah bawak Klinik, memang doktor sahkan chicken pox. Kata doktor, nak tahu beza chicken pox atau cacar air ni ia keluar biji-biji dan ada air dalam nya. Biasa start dari kepala turun ke kaki. Kalau macam measles atau campak, ia takde gelembung air. Hanya akan naik ruam di seluruh badan. 


Untuk ibu macam cikjai yang first time nak handle anak chicken pox ni. Adeyh tak tipu, memang cuak gak la. Satu sebab ingat dulu masa kena time U. Sakit weyhh! Pastu lama lak tu demam! Dengan gatal nya lagi.

Kita dah tua ni kalau sakit boleh gak la nangis senyap-senyap je.ehee. Ni cikjai dah bayang dah konfem mek siti akan meragam macam apa, malam tak boleh tidur pe semua.

.

Kedua nya, sebab sekarang tengah pregnant, memang cuak sangat kalau berjangkit kat diri sendiri walaupun dah pernah kena. Sebab ada je orang kena sampai dua kali. Bila baca, kalau berjangkit pada ibu mengandung boleh effect baby dalam perut jugak. Tu yang buat lagi cuak tu.

.

Tapi pape pun, kena hadap jela dan ikhtiar sebaiknya. Selebihnya kita tawakal je. First thing is kami terus pergi klinik pagi tu, doktor bagi ubat demam, ubat gatal dan krim calamine. Bonus kat mek siti sebab dia takde masalah makan ubat. So Alhamdulillah setel part ubat ni.

Kedua, kami beli air kelapa muda, bagi dia minum. Tak menjadi sangat la. Dia minum sikit je. Ketiga, p masuk banyak farmasi cari sabun semambu atau sabun meen leaf. Depa kata ada jual. Tapi sadly, tak jumpa farmasi yang jual menda alah tu. Then nak jugak cari daun semambu. Tapi serius tak tahu nak cari kat mana. Nak mintak kat sape pun xde. 

Mek siti demam dua malam pertama je. Memang sangat panas. Ubat yang masuk kat bontot tu pulak rupanya habis dah kat rumah ni. Jadi cikjai hanya mampu sapu #CFbalm je kerap-kerap dua jam sekali atau tiap kali terjaga bila dia merengek.

.

Tang mandi, opahnya dah pesan jangan mandikan. Huhu masalah rimas kut tengok dia tak mandi. Dia pun sama rimas. So dalam kepala ni fikir, mandi jelah tapi takyah pakai sabun. Tetiba teringat yang kat rumah ni ada #SleepBodyWash. InsyaAllah ok mandikan adik dengan mandian sleep Tasneem ni. Sebab ada lavender. No chemicals. Mesti tak pedih badan dia n boleh kurangkan gatal tu.

Alhamdulillah memang ok sangat. Dia takde ngadu pedih pun masa mandi. Bonus lagi dia dapat tidur dengan lena. Hehe. 

Rutin dia tiap kali lepas mandi, cikjai lumur dengan #SkeenzBalm. Dah cakap jangan garu. Nanti luka. Masuk hospital. Kena cucuk. Hihi. Dia pun dengan redha nye. Memang tak menggaru. Kalau dia gatal, dia akan cakap “umi, semut!” Cepat-cepat sapu balm blue, pastu dia ok.

Skeenz Balm penyelamat untuk Mek Siti dari menggaru gatal

Balm skeenz ni memang cikjai sapu satu badan tiap kali pas mandi dan dua-tiga jam sekali gak la. Memang kerap gak la. Sebab tak nak dia menggaru.

Oh, krim yang doktor bagi memang tak pakai. Sebab pengalaman masa dia kena HFMD hari tu tak lut dengan krim tu. Plus dia menjerit duk kata gatal gatal bila sapu krim tu. Alhamdulillah ketara sangat la. Sebab hari ketiga tu memang dah nampak kering gelembung-gelembung air tu.

Masa hari kedua tu, #CFBodyWash dah sampai. Jadi, waktu mandi, mandikan dengan mandian CF. Start hari ketiga dia Alhamdulillah dah tak demam langsung.

Mungkin jugak meksiti cepat baik sebab blister nya naik sekali gus dari hari pertama lagi. Sebab mak kata, dia tak kan habis demam selagi tak keluar semua bijik-bijik tu. Kalau bijik dah sampai ke kaki, tu tanda dah keluar habis la tu.

Ikut pembacaan, budak biasa lepas 3 4 hari akan keluar semua bijik-bijik tu. Tapi mek siti ni since hari pertama, dah tumbuh banyak. Mula-mula pagi dia tengah tidur tu, cikjai perasan kat dahi je. Lepas 2 jam cam gitu, tengok dah penuh dekat leher, belakang badan n kaki pun dah ada. 

Alhamdulillah sangat, tak lah susah sangat jaga mek siti masa dia kena #ChickenPox ni. Setakat dua malam je la tak berapa tido lena. 
Sekarang tengah tunggu parut nak hilang je. Tapi tetap kena kuarantin lagi tau. Kata doktor, masa dia dah kering ni lagi aktif boleh tersebar virus!

.

Gambar hari ke empat. Dah betul kering. Tinggal parut je

Dan sangat syukur lah #SetKecemasan #TasneemNaturel memang ada kat rumah. Sangat-sangat lah membantu mek siti cepat sembuh atas izin Allah.

Mandian CF,mandian sleep, Balm CF dan Skeenz je Cikjai guna

So guys, kalau anak kena chicken pox boleh la ikhtiar dengan set Tasneem. Alhamdulillah rasi sangat-sangat dengan anak cikjai. Tips utama pakai balm ni… Kena banyak-banyak sabar tau.hehe. Tapi mungkin jugak tak rasi dengan anak kawan-kawan, kita pun tak tahu. Yang penting kita dah cuba ikhtiar kan.

Lagi penting nak bagitau, ada cara alternative yang lagi mudah untuk anak kita. Cuma sapu-sapu aje!hehe jemputla share pada anak-anak kawan, sedara mara yang tengah tak sihat tu. Dan bukan Cikjai sorang je pakai berkesan. Ni antara testi mommies yang lain.

Hensom dah balik adik ni

.

Kembali flawless

.

Tak sampai seminggu chicken pox kering

.

Anak tak gatal menggaru, blister cepat kering, parut pun boleh hilang! haa berbaloi ke berbaloi sangat?

Hubungi Cikjai sekarang untuk dapatkan penawar chicken pox anak anda sekarang.

0172562030. Atau klik sini untuk ke wasap

  1. Balm Tasneem keperluan penting ibu ayah masa kini
  2. Anak susah tidur sampai kena cari air penawar!
  3. Review Set Tasneem untuk newborn baby. Baby tidur lena tak perlu pakai buai!
  4. Kuning baby cepat turun. Tak perlu buat petua merapu
  5. Demam kuning pada bayi baru lahir
  6. Baby Spa Set
  7. Cara pilih sabun bayi
  8. Kekurangan G6PD. Apa ibu ayah perlu tahu
Facebook0
Instagram
SOCIALICON
SOCIALICON
Follow by Email
YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
0
Your Cart