Cikjai Blog

Essential oil bantu redakan Tantrum anak

Kisah benar seorang customer tentang anak perempuan nya

Menjerit sampai satu dua jam, hempas badan ke lantai, hentak kaki sampai luka, ketap gigi sampai berdarah? Ini kes paling berat pernah saya jumpa sepanjang terlibat dalam konsultasi customer tentang produk Tasneem Naturel.

Kita yang mendengar pun terkejut tak percaya, pada hal anak Puan ini anak yang normal bukan autisme, ADHD atau sebagainya. Tapi tahap tantrum nya sampai begitu sekali.

.

Ikhtiar!

Biasanya untuk kawal tantrum anak, ibu bapa perlu sangat bijak kawal emosi dan main psikologi anak. Tapi kalau dah macam-macam teknik digunakan, tapi anak tetap jugak macam tu, emosi ibu ayah jugak yang makin koyak.

Walau bagaimanapun, kita ibu bapa tetap tak boleh berputus asa untuk ikhtiar. Tidak menjadi dengan teknik psikologi semata, kita boleh cuba bantu anak-anak dengan penggunaan Essential Oil pula untuk menstabilkan emosi anak-anak.

Untuk yang belum pernah dengar tetang ESsential Oil (EO), EO ni ialah minyak pati yang diekstrak daripada tumbuhan sama ada daripada bunga, daun, buah atau kulit pokok melalui proses-proses tertentu.

Penggunaan Essential Oil mempunyai kesan teraputik untuk pelbagai masalah khusus. Ia bertindak melalui peredaran darah, limfa dan cecair tisu. Cara penggunaan adalah melalui hidu aroma nya atau sapuan luaran sahaja.

Calming Set by Tasneem Naturel

Balm Calm Time atasi masalah anak tantrum

Tasneem bermula dengan penghasilan produk berbentuk balm sahaja pada awalnya. Untuk masalah anak kerap meragam, sawan tangis, tantrum, kuat mengempeng tak boleh berenggang dan anak hyper aktif, Balm Calm Time ni sangat membantu.

Tetapi kini, resipi untuk bagi anak tenang sudah di inovasi dalam pelbagai bentuk. Yang terbaru kita ada Baby Spa Set.

Baby Spa Set yang terdiri daripada Head To Toe (mandian), Massage Oil (Minyak urut) dan Lotion adalah di olah daripada resipi Balm Calm Time juga tetapi dijadikan dalam pelbagai bentuk yang lain khusus untuk memberikan kesan maksima dalam meredakan masalah anak kuat tantrum ini.

Set Calming Baby Tasneem Naturel

Set Calming Baby Tasneem Naturel ini sangat sesuai untuk masalah:

  • Anak sawan tangis
  • Anak yang sukar ditinggalkan, tidak boleh berenggang langsung (Seperation anxiety)
  • Anak takut pergi sekolah
  • Anak yang meragam bila tak dapat apa yang dikehendaki
  • Anak yang jenis meragam, menangis dulu sebelum tidur
  • Anak yang suka menangis di rumah pengasuh
  • Anak suka merajuk, marah-marah dan mengamuk
  • Anak yang suka menangis menjerit-jerit
  • Anak yang hyper dan tak suka duduk diam-diam atau main elok-elok
  • Juga sangat membantu dalam proses wean-off (cerai susu) anak

Essential oil dalam Set Calming Tasneem Naturel

  • Lavender
  • Orange
  • Tangerine
  • Geranium
  • Marjarom
  • Frankisense
  • Charmomile
  • Bergamot

Cara penggunaan balm Calm ini hanya perlu sapu pada tempat-tempat tertentu sahaja iaitu pada nadi pergelangan tangan, nadi belakang telinga, sepanjang tulang belakang dan tapak kaki. Boleh juga di sapu di tempat yang berkulit nipis supaya ia lebih mudah diserap dan memberikan kesan dengan lebih cepat. Tapi, jangan hanya sapu, sebaiknya ibu urut-urut sama sambil zikir Ya Latif atau bacakan Surah Ta Ha ayat 1-5.

.

Cara sapuan Balm Calm Time

.

Jadi, bagaimana adunan ini dapat buatkan anak jadi tenang?

Untuk makluman, setiap jenis EO ynag digunakan mempunyai fungsi tertentu dalam merilekskan urat saraf anak yang sedang menegang. Berikut merupakan kebaikan dan manfaat setiap jenis EO utama dalam Set Calming Baby Tasneem Naturel.

Lavender sangat terkenal sebagai penenang semulajadi

Frankincense memberi kesan rasa rileks dan meningkatkan mood baik

Marjarom ‘Joy of Mountains’

Geranium si Anti Deprasi

Lebih menarik lagi, gabungan essential oil ini mampu merangsang ‘amigdala’ iaitu bahagian otak yang dipanggil ‘pusat emosi’ di mana semua emosi (sedih, marah, kecewa, gembira) disimpan.

Keadaan seperti mudah cemas, kemurungan, autisme, fobia, dan lain-lain sering dikaitkan dengan fungsi amigdala yang terganggu akibat pelbagai sebab.

Jadi, dengan menghidu atau menggunakan Set Calming ini, ia akan membantu untuk meredakan ketakutan, melegakan tekanan, trauma, serta menaikkan mood dan minda yang lebih positif.

Oleh itu, essential oil boleh digunakan sebagai salah satu alternatif untuk mengawal anak-anak yang kuat merajuk, asyik meragam, kerap tantrum, hiperaktif, autisme, trauma dan lain-lain.

.

Apa kata pengguna?

Mula kenal Tasneem bila Dhiya suka menjerit-jerit macam tantrum.
Calm Time ni saya pilih sebab jiran-jiran suka tanya anak dara tu meragam ke? Asyik dengar macam nangis. Actually tak nangis. tapi memang dari lahir Dhiya macam tu. Niat try Calm Time nak calmkan Dhiya. Alhamdulillah serasi. Slow down sikit. Takde jerit2 sangat. Pastu bau Calm Time nie best sangat. Anak2 suka. -Puan Iffa Azwan

Anak kurang tantrum, kurang mengamuk dan takde sawan. Syukur Alhamdulillah

.

Dah tak kelam kabut lagi nak siapkan baby

.

Dewasa pun boleh guna tau. Berkesan pulak tu

.

Bila anak mengamuk, sapu je terus tenang!

.

Dapatkan Set Calming Baby dari tasneem Naturel untuk kawal anak tantrum.

1 Unit Balm Calm time hanya beharga RM49. Head to Toe RM 72, massage oil RM 79 dan Calming lotion RM 42. Pembelian lebih 2 item mendapat potongan 10% lagi.

Dapatkan segera sementara stok masih ada!

Hubungi Cikjai di 0172562030 atau tekan link whatapp 0172562030 ini.

Baca juga

Facebook0
Instagram
SOCIALICON
SOCIALICON
Follow by Email
YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
0
Your Cart