Cikjai Blog

Agen Tasneem Teluk Panglima Garang, Selangor

Kalau nak cerita pengalaman sendiri guna balm Tasneem Naturel ni.. banyak! Seriously banyak! Yelah dah 2…

Kelahiran si kecil amat didambakan oleh semua pasangan yang sudah berumah tangga. Mesti tak sabar kan nak dakap si comel yang dikandung selama sembilan bulan?

Tapi ibu ayah perlu bersedia jugak tau saat-saat genting menghadapi pelbagai ragam dan peel si manja. Terutama untuk yang pertama kali bergelar ibu ayah. Belum ada pengalaman lagi kan?

Selalunya, anak kecil ni tak lari daripada 5 masalah biasa iaitu:

  1. Anak sukar tidur
  2. Anak asyik meragam, menangis tak tahu punca, tantrum dan suka mengamuk
  3. Anak selesema, demam dan batuk berpanjangan
  4. Anak sakit perut seperti kembung, susah berak (sembelit), dan cirit birit.
  5. Anak kulit sensitif, mudah naik ruam

Kalau dahulu, untuk bayi baru lahir, kita biasanya hanya fokus sediakan minyak telon untuk elak bayi dari kembung. Jarang sekali nak dengar ada remedi yang boleh bantu bayi tenang atau tidur lena. Tapi kebelakangan ini dah banyak produk sebegitu dan kebanyakan nya di formulasi daripada essential oil atau pati minyak tumbuhan.

Ada pelbagai jenama minyak pati di luar sana dan dalam banyak- banyak jenama ini saya suka pada satu jenama iaitu Tasneem Naturel.

Balm Tasneem Naturel (Balm Bayi Semulajadi)

Balm tasneem naturel insyaAllah boleh selesaikan semua masalah di atas jika disapu secara konsisten pada anak. Yang menariknya ianya berbentuk balm bukan minyak seperti produk essential oil yang lain.

KENAPA MESTI MEMILIH TASNEEM NATUREL? Bukan Yang lain?

[+] INGREDIENTS. Dihasilkan 100% daripada campuran pelbagai pati minyak tumbuhan (Essentiol Oils) bergred Teraputik, ada Material Safety Data Sheet (MSDS). Bebas kimia. Tiada paraben, tiada SLS. Ia memberi kesan terapi pati minyak yang diekstrak daripada tumbuhan dan bungaan. 100% natural.

[+] LULUS KKM. Kesemua Balm Tasneem Naturel mendapat kelulusan KKM. Balm ini SELAMAT digunakan untuk bayi hingga dewasa.

[+] MESRA BAYI. Bau nya WANGI, TIDAK PANAS, TIDAK PEDIHKAN MATA, TIDAK MELEKIT, MUDAH MERESAP.

[+] BERBALOI! Dari bayi berusia satu hari baru lahir hingga dewasa boleh pakai. Sangat berbaloi. Satu family pun boleh guna.
.
[+] JIMAT! 1 bekas, 80 GRAM, Tekstur balm adalah dalam SOLID FORM, lebih jimat berbanding dalam bentuk krim atau losyen. Tidak mudah cair, jadi tiada kes meleleh-leleh atau tumpah kalau tutup tak betul.

 

Perbezaan isi kandungan antara Vicks dan Balm Tasneem

Kenapa Tasneem Naturel adun semula esssential oil dalam bentuk balm? Ini kerana essential oil yang asli dalam bentuk minyak tidak boleh disapukan terus pada kulit anak, ada dos yang sesuai untuk kulit anak serta bayi. Untuk menggunakan eseential oil yang sebenar, anda perlu anada ilmu yang betul tentang cara menggunakan nya. Biasanya untuk menggunakan essential oil, ia perlu di ‘dilute’ dan di ‘diffuse’ terlebih dahulu.

Bila dalam tekstur balm, EO yang terkandung lebih lama berada pada kulit. Jadi, ianya lebih berkesan. Ia menyerap secara perlahan ke blood stream kita. Kalau EO sapu secara direct pada kulit, EO kadang meruap. Jadi, kesannya tidak lama. Sebab itu, ada yang guna direct apply EO, tidak menjadi.

Tambahan lagi, contoh jika kita ingin membuat resipi untuk anak selesema, ia perlu dicampur beberapa jenis Essential oil (EO). Tidak cukup dngan hanya kita membeli satu jenis EO sahaja. Jadi banyak kerja dah di situ. Dan untuk pengetahuan, untuk satu jenis EO sahaja pun sudah mahal harganya! Ada yang menjangkau ratusan ringgit ikut jenis dan jenama.

Di sini lah best nya Tasneem Naturel! Di mana setiap jenis balm telah diadun dengan 7-8 jenis EO untuk suatu masalah khusus dan dos yang digunakan sememangnya sesuai untuk dos kanak- kanak.

 

Yang pasti, balm tasneem ini tiada bahan kimia seperti paraben atau SLS yang menyebabkan keradangan pada kulit bayi. Balm tasneem hanya menggunakan bahan- bahan semulajadi seperti :

1. Essential oil mengikut jenis balm

Setiap balm tasneem naturel mempunyai 7-10 essential oil yang telah dicampurkan mengikut dos bayi atau istilah dalam penghasilan minyak pati pokok dinamakan telah di ‘dilute’.

Setiap essential oil yang digunakan mempunyai Material Safety Data Sheet (MSDS) yang mana sijil ini diperlukan untuk mendapatkan kelulusan KKM. Balm tasneemnaturel kesemuanya telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.

2. Beeswax

Beeswax adalah bahan yang terhasil dan dikeluarkan daripada kelenjar bawah abdomen lebah. Ia hanya dapat dihasilkan oleh lebah pekerja dan beeswax juga adalah bahan yang menghasilkan sarang lebah yang kukuh.

Beeswax adalah bahan yang sinonim dengan rawatan keradangan kulit. Bahan semulajadi ini dapat merawat masalah kulit kering, masalah bakteria pada kulit, masalah jerawat dan juga strechmark pada kulit.

3. Shea butter

Shea butter terkenal dengan pelembab kulit semulajadi. Banyak produk kosmetik di luar sana menggunakan shea butter dalam bahan mereka. Shea butter dihasilkan daripada tumbuhan Shea atau Karite.

Shea butter mampu melembabkan kulit kering, mengelupas, sunburn, ruam dan banyak digunapakai dalam produk menghilangkan parut.

4. Minyak Kelapa Dara

Minyak kelapa dara adalah salah satu komponen dalam penghasilan Balm Tasneem Naturel. Minyak kelapa sudah terkenal dengan 1001 manfaat. Minyak kelapa dihasilkan daripada isi kelapa.

 

 5 jenis Balm Tasneem Naturel lengkap untuk si manja:

Calm Time, Sleep Time, T-Rub Balm, CF-Rub Balm &Skeenz Balm

Calm Time Tasneem Naturel

Calm Time Balm

Membantu menstabilkan emosi baik kepada bayi atau orang dewasa. Apabila disapu pada anak, ia akan merileks kan saraf anak yang menegang akibat tantrum atau sesi mengamuk tadi.

Kelebihan Calm Time adalah dapat menyelesaikan masalah:

  • Anak kuat meragam dan tantrum
  • Anak kurang fokus
  • Anak sering menangis

Malah ia juga berfungsi dan berkesan kepada orang dewasa.

Lihat Real testimoni Pengguna Calm Time di sini

Sleep Time Tasneem Naturel

Sleep Time Balm

Sleep Time Tasneem Naturel membantu membetulkan pola tidur anak anda. Minyak pati cedarwood yang digunakan dalam sleep time boleh mengimbangkan hormon tidur dan jaga.

Kelebihan Sleep Time adalah dengan menyelesaikan masalah:

  • Anak susah tidur malam
  • Anak tidak tidur lama atau nyenyak
  • Orang dewasa yang tidur tidak teratur
  • Masalah tidur malam bagi kanak-kanak atau orang dewasa

Lihat Real Testimoni Sleep Time Balm di sini

T-Rub Balm Tasneem Naturel

T-Rub Balm

T-Rub adalah balm wajib ada dalam setiap kit kecemasan anak. Saya gunakan balm ini semenjak anak lahir lagi sebagai minyak angin bayi.

Bila anak dah makan makanan pejal, masalah sembelit kerap berlaku. Sapu balm tasneem anak dapat membuang dengan senang.

Antara kelebihan T-Rub Balm adalah dapat menyelesaikan masalah:

  • Bayi sukar buang air besar
  • Bayi selalu kembung perut
  • Anak sakit perut
  • Anak susah membuang air besar atau sembelit
  • Orang dewasa / kanak-kanak yang sakit perut atau cirit birit
  • Bertindak seperti minyak Telon untuk bayi

Lihat Real Testimoni Pengguna T-Rub Balm di sini

4. CF-Rub Balm

CF-Rub Balm

CoughFlu juga wajib ada dalam kit kecemasan anak. Kita tak tahu bila anak akan terkena selsema atau batuk. Jika sudah ada tanda- tanda anda boleh kerap sapu balm CF ini.

Antara kelebihan Coughflu Time adalah untuk mengatasi masalah:

  • Batuk malam
  • Susah bernafas kerana selesema
  • Selesema dan batuk
  • Anak nak mula demam
  • Bantu turunkan suhu demam

Lihat Real Testimoni Pengguna CF-Rub Balm di sini

5. Skeenz Balm

Skeenz Balm

Balm terbaru keluaran Tasneem Naturel ini dirumus khas untuk anak-anak kulit sensitif. Ia nya amat sesuai untuk:

  • Masalah anak kulit sensitif
  • Ruam lampin
  • Ruam susu
  • Ruam panas/peluh
  • Gigitan nyamuk/serangga
  • Ekzema

Lihat Real Testimoni Pengguna Skeenz di sini

 

Satu balm hanya beharga RM49 kecuali Skeenz RM 55 satu. Biasanya untuk dua beradik ni, satu jenis balm tu boleh tahan dua ke tiga bulan. Sangat jimat dan mampu milik walaupun resipi setiap balm menggunakan bahan premium Essential Oil yang mahal. Pembelian kombo dan set boleh dapat diskaun lagi tau.

Untuk menepah, tuan puan boleh wasap/call ke 017-2562030 (Cikjai)

Atau tekan sahaja link ini untuk direct wasap

0
Your Cart